Продължете към съдържанието
Начало » Блог » 5 МИТА ЗА БЕЗОПАСЕН СЕКС, КОИТО Е ДОБРЕ ВЕДНАГА ДА ЗАБРАВИТЕ

5 МИТА ЗА БЕЗОПАСЕН СЕКС, КОИТО Е ДОБРЕ ВЕДНАГА ДА ЗАБРАВИТЕ

Безопасен секс е сексът, който ви носи не само удоволствие, но и сигурност

Инициативите за безопасен секс и проучванията сред младите хора показват, че все още се разпространяват много митове за болестите, предавани по полов път. Опасността е реална, но митовете по скоро пречат, отколкото да помагат за изграждане на добри сексуални навици.

Развенчани митове за безопасен секс

1. Болестите, предавани по полов път, се срещат само сред младите хора

Не е вярно. Болестите, предавани по полов път, се срещат във всички възрастови групи и социални класи. Вярно е обаче, че по-засегната е възрастовата група от 18 до 25 години. И това е така, защото те по-често сменят сексуалните си партньори, не спазват безопасен секс и поемат повече рискове.

Както знаем, безразборните сексуални контакти увеличават риска от полово предавани болести. Колкото повече случайни сексуални партньори имате, толкова по-голям е рискът. При хората над 30 години също има риск, но той намалява правопропорционално на смяната на партньорите.Освен това, с напредването на възрастта хората стават по-информирани и запознати с рисковете.

2. Броят на болестите, предавани по полов път, намалява

Не е вярно. Данните сочат, че в някои страни дори има ръст. Увеличил се е и броят на тестовете, което означава, че хората са по-склонни да се тестват. И това е добра новина. Не забравяйте, че да имате много партньори е безвредно, но да не практикувате безопасен секс – не е.

3. Най-добре е да се тествате, само когато имате симптоми

Не е вярно. Възможно е да нямате симптоми, но да сте носители на полово предавани болести. Възможните симптоми включват: сърбеж, парене, кървене, отделяне на секрет с неприятна миризма и други. Разбира се, че тогава това е наложително, но е добра идея да се тествате винаги когато сте имали незащитен сексуален контакт и не сте практикували безопасен секс.

Тестовете са прости и безобидни, но пък са много важни не само за вашето здраве, но и за това на сексуалните ви партньори. Срамът е абсолютно излишен. Дори да сте носители на болест, предавана по полов път, това също не е срамно, нито подсъдимо.

4. Не е необходима защита при орален секс

Не е вярно. Разбира се, че трябва да се предпазите и когато правите орален секс. Винаги използвайте презерватив в случай на различни сексуални контакти. Ако сте го пропуснали, се тествайте веднага. Ако имате сериозна връзка и не искате да използвате предпазни средства, може да се тествате в началото. Моногамията обаче не предпазва от нежелана бременност, така че трябва да помислите и за нея.

5. Болестите, предавани по полов път, водят до безплодие

И е вярно, и не е. Някои нелекувани болести наистина могат да създадат големи проблеми в това отношение. Хламидиите и гонореята, например, имат пряко отношение към плодовитостта. Правилното и най-вече навременното лечение е от съществено значение в случая.

Съвети за безопасен секс

Безопасният секс гарантира, че няма да се заразите или да заразите партньора си със сериозно заболяване, предавано по полов път. Той също така може да предотврати бременност. Това се случва с правилното използване на презерватив. Ето защо е важно да му обърнете сериозно внимание – както на употребата му, така и на срока на годност.

Не използвайте един и същи презерватив за вагинален и анален секс, сменяйте го, ако сексът продължи повече от 15 минути, не отваряйте фолиото с ножица или със зъби заради риск от разкъсване, използвайте еднократно, не го пропускайте и при орален секс.

Практикуването на безопасен секс ви дава свобода да се забавлявате, а не да се притеснявате дали няма да се заразите с някоя инфекция. По този начин мислите ви са насочени върху удоволствието, което давате и получавате, а не върху страха.

Контрацептивите не предпазват от болести, предавани по полов път

Въпреки развитието на технологиите и лесния достъп до информация, все още има млади хора, които смятат, че хапчетата против забременяване са единственото условие за безопасен секс. Те наистина гарантират на 95%, че няма да имате такива проблеми, но в никакъв случай няма да ви спасят от сериозни инфекции.

Важно е отбележим, че да правим безопасен секс означава и да зачитаме границите на другия. Само по този начин и двамата партньори биха извлекли максималното от сексуалния контакт. Взаимното уважение в секса е не по-малко важно от привличането. Затова, правете безопасен секс и проявявайте отговорност към другия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *